Huub Oome

  • Periode: vanaf 1950
  • Archiefinstelling: Jachtmuseum te Doorwerth
  • Locatie: Biesbosch, Noord-Brabant
  • Soorten: watervogels
  • Bron: Dagboeken, en veel documentatie over vogelvangmiddelen

 

  • Inleiding

Huub Oome heeft zich zijn hele leven ingespannen het karakter van de Biesbosch en het leven van de mensen langs de Maas vast te leggen. Als architect besteedde hij ook veel aandacht aan de restauratie van typische Brabantse boerderijen.

  • Archiefbeschrijving

Een dertigtal attributen die te maken hebben met vogelvangst en later ringwerk zoals; lokfluitjes, kwartel netten, oude kieviten en vinken netten, klepkooien, etc. 

  • Ornithologische betekenis

Deze vangmiddelen leggen vast hoe men in het begin van de twintigste eeuw langs de grote rivieren vogels wist te vangen voor eigen levensonderhoud en voor de verkoop.

  • Downloads
  • Over de archiefvormer

OOME, Hubertus Johannes Josephus, 17 maart 1937. Huub Oome is zijn leven lang bezig geweest met vogels als onderzoeker en vogelringer met speciale belangstelling voor het vogelvangst. Dat deed hij al toen hij in de jaren 1970 en 1980 tegenover de Biesbosch in Lage Zwaluwe woonde. In de Biesbosch beheerde hij een vinkenbaan. Hierover publiceerde hij ook. Voor de grote betrokkenheid van Huub Oome met de Biesbosch zie onder Downloads. Vermeldenswaard is dat Hij in 2018 de Biesbosch Natuurprijs kreeg. Dat was voor zijn zestig jaar lange inzet voor het behoud, de bescherming en ontwikkeling van de Biesbosch als bijzonder natuurgebied. 
Landarbeiders en kleine boeren voorzagen tot in de 2e Wereldoorlog gedeeltelijk in hun levensonderhoud door vogels te lokken voor consumptie. Oome zijn interesse voor vogelvangst resulteerde in een uitgebreide verzameling vogelvangmiddelen, bestaande uit lokfluitjes, lokvogels, een ronddraaiende ‘wip’ die met een plevier op het uiteinde van een stok op en neer bewoog. Dat zag er levensecht uit en zodoende werden plevieren en Kieviten naar de grond gelokt, waarna ze uiteraard gevangen werden in een net.

Oome raakt geïnspireerd door kapelaan Fick, jaren 1950, 1960 een bekend vogelringer.
Een deel van de collectie vangmiddelen kreeg de archiefvormer van H.F. Arentsen uit Volendam. De verzameling bestaat verder uit lokvogels, slagnetten, vangkooitjes, klemmen en materialen die gebruikt werden op de vinkenbaan. Een ander lokmiddel is de leeuwerik spiegel. De op veerkracht ronddraaiende spiegeltjes hadden een onweerstaanbare aantrekkingskracht op overvliegende leeuweriken. Die landden vlak naast de spiegel, waarna ze gevangen werden.